מה זה בינה מלאכותית?
בינה מלאכותית באנגלית מכונה גם AI ואלו ראשי תיבות של Artificial Intelligence.
AI הוא תחום במדעי המחשב שמתמקד בהפיכת מכונות או תוכנות ל"מודעות" או חכמות במובן מסוים, כלומר, יכולת לבצע משימות שדורשות אינטליגנציה אנושית, כמו חשיבה, פתרון בעיות, למידה, זיהוי דיבור, קבלת החלטות ועוד. כל אלה לא היו אפשריים בעבר באופן אוטומטי, אך כיום אנחנו רואים יישומים של בינה מלאכותית בכל תחום כמעט.
כבר היום, ב-2024, אנחנו רואים את השתלבות הבינה המלאכותית בתחומים רבים בחיי היום יום שלנו כמו למשל בתחום הרפואה, התחבורה, בתעשייה, בתחום שירות הלקוחות ואף בכלכלה. למשל צ'אטבוטים שמסוגלים להבין את הבקשות של המשתמשים ולספק תשובות מותאמות אישית, מערכות AI יכולות לחזות עליות וירידות בשוק ועוד.
איך בינה מלאכותית עובדת?
בינה מלאכותית מתבססת על אלגוריתמים מתקדמים שמתמודדים עם כמויות גדולות של נתונים ומבצעים חישובים מורכבים כדי ללמוד ולהתאים את עצמם לסיטואציות שונות. לדוגמה, כאשר מערכת בינה מלאכותית מנתחת נתונים, היא מחפשת דפוסים או קשרים בין משתנים שונים ומבצעת תחזיות או המלצות על בסיס המידע שנמצא.
יש שני סוגים עיקריים של בינה מלאכותית:
- בינה מלאכותית צמודה (Narrow AI): זו בינה מלאכותית שמבצעת משימות מאוד ממוקדות וכוללות תחום אחד בלבד. דוגמאות לכך הן עוזרות אישיים כמו סירי או אלקסה, מנועי חיפוש כמו גוגל, מערכות לזיהוי פנים או רכב אוטונומי. כל המערכות הללו מסוגלות ללמוד ולהשתפר בתחום המוגדר שלהן, אך לא יכולות להתמודד עם משימות שלא תוכננו להן מראש.
- בינה מלאכותית כללית (General AI): מדובר בבינה מלאכותית שמסוגלת לבצע כל משימה אינטליגנטית כמו אדם. כלומר, לא מדובר רק במערכת שמבצעת משימות ספציפיות, אלא במערכת שיכולה ללמוד ולבצע מגוון רחב של משימות על פי צורך, ללא הגבלה לסוג אחד של פעולה. זהו יעד שאנשי מקצוע בתחום עדיין לא השיגו, והדבר דורש הרבה יותר מחקר ופיתוח.
טכנולוגיות שמרכיבות בינה מלאכותית:
- למידת מכונה (Machine Learning – ML): מדובר בשיטה בה המחשב לומד מתוך נתונים על ידי זיהוי דפוסים ושימוש בהם כדי לבצע תחזיות או להחליט על פעולות עתידיות. כשמדובר בלמידת מכונה, המערכת מתאימה את מודל החיזוי שלה על בסיס מידע חדש.
- למידה עמוקה (Deep Learning – DL): זהו תת-תחום של למידת מכונה שכולל שימוש ברשתות נוירונים מלאכותיות (Artificial Neural Networks), שמחקות את הדרך בה המוח האנושי עובד. הרשתות הללו מסוגלות להתמודד עם נתונים מאוד מורכבים, כמו תמונות, דיבור ווידאו, ולהפיק מהם תוצאות מדויקות במיוחד.
- עיבוד שפה טבעית (Natural Language Processing – NLP): זהו תחום של בינה מלאכותית שעוסק בהבנה ויצירת שפה אנושית. מערכות NLP מבינות, מפענחות ומגיבות לשפות טבעיות, כמו שיחה עם מכונה או תרגום אוטומטי.
איך תשפיע עלינו הבינה המלאכותית בעתיד?
התקדמות הטכנולוגיה יכולה להיות מפחידה לפעמים, זה קרה גם לפנינו, זה יקרה גם אחרינו. אבל מה שבטוח, זה יקרה.
ולאף אחד אין שליטה על זה.
לפני ההתפתחות האסטרונומית של עידן האינטרנט, היה את עידן ה-"ללא אינטרנט".
בעידן שלפני האינטרנט, כשהיו רוצים לדעת משהו, לא היו פותחים גוגל, אלא היו פותחים אנציקלופדיה. שהיא סדרת ספרים בגודל לא פרופורציונלי לגודל של ספר, והיא הכילה מאות על גבי מאות של ערכים שתיארו בערך את כל המידע שהיה ידוע לנו בעולם, עד לאותה תקופה.
גם חדשות ומידע אקטואלי היה זורם רק דרך ערוצים מוסמכים כמו טלוויזיה, עיתונים רדיו וכולי. כדי לדבר עם חברים ומשפחה, בעידן שלפני האינטרנט, בני אדם היו צריכים לשלם עבור חבילות סלולר יקרות, היו סופרים לנו דקות שיחה, וכל SMS היה עולה סביבות 80 אגורות. קניות היינו עושים רק בסופר או בשוק, ועם חברים היינו מתראים רק פנים מול פנים, וכל זה השתנה שנכנסו לשוק הסמארטפונים – טלפונים חכמים שיודעים להתחבר לאינטרנט, להוציא שיחות ובעצם לעשות בשבילנו הכל.
עוד בתחילת שנות ה-2000 האמינו שמקצועות שלמים הולכים לקרוס ולהעלם, כמו מאיירים ואנשי מקצוע שונים בתחום הסלולר, וזה נכון, הפופולריות שלהם הלכה ופחתה עם השנים וחלקם נאלצו לבצע שינויים כדי להתאים את עצמם, אבל מתוך השינוי גם נולדו הזדמנויות חדשות ופתח כניסה למקצועות חדשים שמעולם לא חשבו להתעסק בהם.
האם התקדמות הטכנולוגיה היא דבר רע? לכל השינויים הטכנולוגיים האלו יש מטרה אחת – להנגיש את הטכנולוגיה לכולם ולאפשר ליותר אנשים חופש פעולה וייעול מקסימלי של הפעולות הבסיסיות ביותר בחיי היום יום שלנו כמו לקבל מידע, ליצור תקשורת עם אנשים, להביע דעה וכדומה. ועל הדרך גם לעשות כסף.
ברמה התודעתית, השינוי הזה גרר איתו רק דברים חיוביים. כמו שאומרים כי הכל לטובה. התפתחות האינטרנט הביאה איתה את פיתוח הרשתות החברתיות, שאפשרו ליותר אנשים להכיר תרבויות חובקות עולם, להיחשף למידע רנדומלי שהיה קשה להגיע אליו בעבר ואולי המשמעותי ביותר – להעביר מידע מאחד לשני ללא סינון ופילטור של מערכות חדשות וגופי תקשורת גדולים.
גם ברמה העסקית התפתחות האינטרנט ותחיית הרשתות החברתיות עשתה רק טוב – יותר ויותר עסקים קטנים הצליחו להגדיל את קהל הלקוחות שלהם מבלי לחפש את המרכז המסחרי הגדול ביותר שעוברים בו הכי הרבה אנשים, בלי יותר מידי עזרה של המלצות מפה לאוזן ובלי להשקיע סכומי עתק – האינטרנט מאפשר לבעלי עסקים לקחת שליטה על החשיפה שלהם וסיפק להם פלטפורמות עם מיליוני משתמשים מכל הארץ וגם מכל העולם!
כמו כן, תופעת האינטרנט גם גררה איתה גם תופעות פחות נעימות כמו המקצועות שנעלמו, ידיים קלות על המקלדת ופתח להונאות. ככל שעוברות השנים מערכת החוק ורגולציות שונות מתקנות את התחומים האפורים שמופיעים כאשר מתפתחת טכנולוגיה חדשה.
היום אנחנו בפתחו של עידן חדש – עידן ה-AI – עידן הבינה המלאכותית. וזה גורר איתו הרבה מאוד שינויים.
הבינה המלאכותית משפיעה ועתידה להשפיע על חיינו במגוון תחומים, כאן כמה דרכים עיקריות שבהן היא עשויה לשנות את המציאות:
- אוטומציה ושוק העבודה: כבר היום, בינה מלאכותית מאפשרת אוטומציה של משימות רבות שבעבר נעשו על ידי בני אדם, כמו ייצור במפעלים, שירות לקוחות, ועיבוד נתונים. זה עשוי להוביל לאובדן מקומות עבודה במקצועות מסוימים, אך במקביל ליצור תפקידים חדשים הממוקדים בטכנולוגיה ובניהול AI.
- רפואה ובריאות: AI עשוי לשפר את יכולת האבחון, הטיפול ומעקב אחר מטופלים. טכנולוגיות כמו קריאה אוטומטית של בדיקות הדמיה ורשומות רפואיות חכמות יכולים לסייע לרופאים לקבל החלטות מדויקות ומהירות יותר. בעתיד, AI עשויה לשחק תפקיד משמעותי בפיתוח תרופות וביצירת טיפולים מותאמים אישית.
- חינוך ולמידה: בינה מלאכותית מסוגלת להתאים את תכני הלמידה לצרכים האישיים של כל תלמיד, וליצור מערכי שיעור מותאמים אישית שיסייעו לשיפור הביצועים. כמו כן, היא עשויה לשפר את הגישה להשכלה באזורים מרוחקים ולפתח כלים לימודיים חדשים.
- שירותים פיננסיים וכלכלה: בעולם הפיננסים, AI משמשת לצורך ניתוח נתונים, ניהול סיכונים, וסחר אוטומטי במניות. בעתיד, היא עשויה לשנות את הדרך בה אנו מנהלים את הכספים שלנו ולקבל ייעוץ כלכלי.
- תחבורה חכמה: מכוניות אוטונומיות ומערכות ניהול תחבורה חכמות מבוססות AI יכולות להפחית את מספר התאונות ולשפר את היעילות התחבורתית. בעתיד, AI עשויה לאפשר תחבורה אישית חכמה יותר ולפתור בעיות של עומס תנועה.
- אתיקה ופרטיות: ככל שהשימוש ב-AI מתרחב, עולות גם שאלות אתיות בנוגע לפרטיות, קבלת החלטות אוטונומית, ושימוש בבינה מלאכותית לצרכים צבאיים או מעקב. יש צורך בקביעת כללים והנחיות ברורים לשימוש אחראי בטכנולוגיות אלו.
במבט כולל, הבינה המלאכותית מביאה עמה הבטחה לשיפורים רבים בחיי היום-יום, אך במקביל, היא מציבה אתגרים שיש להתמודד איתם בצורה אחראית ומושכלת.
איך הבינה המלאכותית תשפיע על שוק העבודה?
נכון ל-2024 – טכנולוגיות מסוג בינה מלאכותית קיימות מעל עשור. סירי של אפל, היא מערכת דיבור מבוססת בינה מלאכותית, אמנם מוגבלת ממה שלמדנו להכיר היום, אבל מבוססת בינה מלאכותית.
גם מנוע החיפוש של גוגל משתמש בטכנולוגיות שמזכירות AI כדי לזכור מה כל משתמש חיפש ולהנגיש מידע באופן יעיל ופרסונלי יותר. הטכנולוגיות האלו אמנם ידעו לפתח יכולת חשיבה עצמאית, אך גם היא הייתה מוגבלת.
בשנה האחרונה התפתחו כלים משמעותיים מבוססי AI כמו צ'אט GPT, קלוד, מידג'רני, DELLI ועוד. כל כלי פותח עבור ייעוד ספציפי – צ'אט ג'יפיטי וקלוד יודעים לנתח מידע, להנגיש אותו, לכתוב אותו ולבצע מגוון רחב של משימות,
מידג'רני ודלי, יודעים לייצר תמונות באיכות גבוהה על סמך משפט בלבד, וכמוהם הושקו בשנים 2023-2024 מגוון רחב של כלים מבוססי בינה מלאכותית אשר מחוללי קול, מחוללי קטעי וידאו, הופכים טקסט לשיר וכו', והתוצאות עד כה מדהימות.
עידן הבינה המלאכותית כבר כאן והיא כאן כדי להישאר, בתור התחלה אנו נשתמש בה באופן מינורי והיא תעזור לנו לבצע משימות מאוד ספציפיות כמו לייצר תמונה או לכתוב טקסט, בהמשך, כאשר הבינה המלאכותית תהיה חכמה יותר ותדע לנהל שיחות באופן אנושי יותר, היא תהפוך להיות חלק בלתי מופרד ממכשירי חשמל רבים.
אני מאמינה שבעוד כ-5 שנים מהיום, בזכות הבינה המלאכותית, בתים חכמים יהיו מופעלים באמצעות פקודות קוליות, הטלפון הנייד שלנו ידע לבצע פעולות עצמאיות ועוזרות קוליות כמו סירי – רק מפותחות יותר, יהיו פיצ'ר חובה בכל מכשיר.
איך בינה מלאכותית תשפיע על גרפיקאים?
האם הם באמת יעלמו? כנראה שלא. עד היום תחום הגרפיקה והעיצוב התחלק בין מגוון הצרכים בשוק. יש גרפיקאים שמתעסקים בתלת מימד, יש כאלה שמתמחים במיתוג, יש את הגרפיקאים שמכינים מודעות פרסומיות ויש את המאיירים .
כנראה שמי בניהם שיפגע הכי הרבה יהיו המאיירים, אבל גם לא לגמרי. גם אם הבינה המלאכותית תדע יום אחד להוציא גרפיקות איכותיות ולא מעוותת עם 3 ידיים ו6 אצבעות, עדיין אנחנו נתקשה לתת לה לשלב טקסט בשפות שונות ובאופן שיהיה לטעמנו.
גם השימוש בבינה מלאכותית בפני עצמו הוא לא פשוט במיוחד ודורש הבנה בסיסית בתכנות וקידוד. בסוף כדי להוציא תוצרים איכותיים בבינה מלאכותית, נצטרך לדעת קודים ושיטות שיהיו ייחודיות למקצוע הזה בלבד כך שבעתיד, אולי, נבקש שירות מ״מתכנת גרפיקאי״ ולא נאלץ לשלב כמה בעלי מקצוע בפרויקט אחד.
אם תשאלו אותי, עדיין לא כולנו אנשים יצירתיים, וחלקנו יצטרכו עזרה של עין מקצועית עם הבנה בסיסית בעיצוב כדי להוציא תוצאה מושלמת. שמעבר לפאן הטכני והבנה בסיסית בתוכנות עיצוב, גרפיקאים קודם קכל ולפני הכל, הם העין האסתטית של העסק.
כלי בינה מלאכותית לגרפיקאים שחייב להכיר >>>
איך הבינה המלאכותית תשפיע על אנשי השיווק?
איש שיווק אמיתי ולא ביצועיסט, יודע לחשוב אסטרטגית בשביל כל עסק ולפי הצרכים שלו באופן ספציפי.
ברגע שניתן למחשב לעשות עבורנו את העבודה, כנראה נקבל את אותו רעיון שקיבל גם מישהו אחר. ובאן הזה קצת יהיה לנו קשה להישאר מקוריים. לכן נכון להיום,הבינה המלאכותית בעיקר מקלה לנו החיים.
היא יודעת לסכם עבורנו מאמרים, להוציא מידע מאתרי אינטרנט, ולתת רעיונות נפלאים להשראה, הבינה המלאכותית היא כלי מדהים לסינגור, לעשות עבורנו את כל המטלות שממש לא בא לנו לעשות, אבל חייב, כמו הכנת דוחות, בניית מצגות, סיכומי שיחה ועוד.
בזכות הבינה המלאכותית, שירותי שיווק שפעם היו מתאימים לחברות עם תקציבים גבוהים בלבד היום נגישים גם לעסקים הקטנים, כמו למשל קריינות,אפקטים מסובכים וכולי.
ב2024. עבור כמה מאות שקלים, אפשר להפיק שיר שלם עבור המותג שלכם. אם הייתם צריכים לבצע דבר כזה באופן עצמאי, ללא צילום הקליפ תגיעו לסכומים של בין 20-50 אלף שקל עבור הפקת שיר וכתיבת מילים בלבד.
ייצור תוכן דורש היום יותר יותר השקעה ופיתוח של רעיונות מקוריים, ייצור סרטונים, והשקעה בהפקה ועריכה מסובכת. זה התהווה לכדי כך מכיוון שרוב הרשתות החברתיות מבוססות על סרטונים היום. הבינה המלאכותית מקלה משמעותית על הנושא הזה ודווקא מאפשרת לאנשי שיווק לצאת מהקופסא ולייצר תכנים גדולים ללקוחות קטנים, בתקציב נמוך. בעבר יכלו רק לחלום על זה
יש לקחת בחשבון כי כלים חינמיים לבינה מלאכותית מספקים תוצאה באיכות נמוכה, ישנם כלים לא חינמיים שמספקים תוצאה לא רעה בכלל, אך עם כל זאת, היום מאוד קשה לייצר קריינות בעברית תקינה.ככל הנראה בעתיד זה יסתדר.
כלי בינה מלאכותית לאנשי שיווק שאתם חייבים להכיר >>>
איך הבינה המלאכותית תשפיע על כותבי התוכן?
נכון, קלוד וצ׳אט גיפיטי עושים עבודה רצינית בנושא כתיבת תוכן. אבל נכון ל2024, הבינה המלאכותית לא יודעת ולתת מענה ראוי לתוכן בעברית ולעיתים כותבת שטויות במיץ.
כותב תוכן טוב הוא אחד כזה שלוקח השראה מהבינה המלאכותית ולא עושה קופיפייסט.
למען הסר ספק, את המאמר הזה לא כתב צאט גיפיטי, ולא קלוד. בעיקר כי המידע שהם מכירים כיום, לא אופייקטיבי וכללי מאוד. נכון להיום בינה מלאכותית עדיין לא יודעת לענות על שאלות פילוסופיות ושאלות ברומו של עולם או לקבל החלטות עבור בני אדם.
כלי בינה מלאכותית לכותבי תוכן שחייב להכיר >>>
בעיות שעלולות להתעורר בעקבות התפתחות הבינה המלאכותית
טכנולוגיות כמו בינה מלאכותית עשויים להכניס שינויים עצומים לחיים שלנו, ובגלל שאין כזה דבר יתרונות בלי חסרונות, גם לבינה מלאכותית יש חסרונות משלה כמו טשטוש הגבולות המוכרים שלנו שנבנו במשך שנים. לדוגמא, מאז ומתמיד בני האדם סמכו על הגורמים שמעבירים להם מידע כמו חדשות, או מחקרים. היום בעידן הבינה המלאכותית אנחנו לא יודעים מה מזין את הנתונים למערכת הבינה המלאכותית ואנחנו לא יודעים עדיין איך היא יודעת להסיק מסקנות והאם הם תואמות לאותן מסקנות שהיה מגיע אליהן בן אדם אמיתי? אנחנו עדיין לא יודעים ובגלל זה זה מסוכן.
חשש נוסף הוא פגיעה בשוק העבודה. כמו שבמאה ה-19 התחילו לייצר מכונות עבור מפעלים, ואנשים רבים מצאו את עצמם ללא עבודה או מחליפים מקצוע, אבל לא חייב ללכת כזה רחוק. מספיק להסתכל על תחום ההייטק של שנות ה-2000 המוקדמות. היום הוא נקרא לואו טק וכל מי שלמד מדעי המחשב לפני שנות ה-2000, הידע שלו סביר להניח היום, כלל לא רלוונטי. בדיוק על אותו עיקרון הבינה המלאכותית מושתת, היא מסוגלת לעשות כל כך הרבה דברים שבעבר בני אדם בלבד יכלו לעשות, שזה עשוי לשנות את פני שוק העבודה כולו.
כמו כן, היכולות של בינה מלאכותית לפתח וליישם טכנולוגיות מתקדמות, תוך שהיא יכולה לפעול בצורה עצמאית לחלוטין ללא מעורבות אנושית, יכולה להוביל לשימושים לא אתיים, שיכולים להזיק לחברה או לאדם יחיד, כמו למשל הפצת דיפ פייק (שזה יצירת מצג שווא על ידי יצירת תמונה או סרטון שנראים אמינים) אם לא נשמור על פיקוח ורגולציה שימוש לא ראוי בבינה מלאכותית בהחלט עשוי לגרום לנזק רב.