מי היא פייסבוק?
פייסבוק היא רשת חברתית שנוסדה בשנת 2004 במטרה להוות פלטפורמה חברתית ומקשרת בין הסטודנטים הלומדים באוניברסיטת הרווארד. את פייסבוק הקימו 5 מתכנתים אשר למדו באוניברסיטה בניהם מארק צוקרברג. כחודש לאחר הפתיחה פייסבוק התפשטה לסטודנטים רבים ברחבי ארה"ב ולאחר כשנתיים נפתחה לשימוש כלל הציבור. היא נכנסה לחיי הישראלים סביב שנת 2009 ושינתה את פני השיווק בארץ.
בשנת 2012 קנתה פייסבוק את האפליקציה "אינסטגרם", שמטרתה העיקרית לשתף תמונות וסטוריז. בשנת 2014 רכשה ענקית המדיה את "וואטסאפ" – הפלטפורמה המובילה למסרים מידיים שמיום ליום גם הופכת לשיווקית יותר.
נכון לסוף 2011 על פי תשקיף המניות שהגישה פייסבוק הפלטפורמה מחזיקה בכ-845 מיליון משתמשים פעילים בחודש, כ-483 מיליון משתמשים פעילים מדי יום, 100 מיליארד חברויות חדשות בין המשתמשים, 2.7 מיליארד תגובות ולייקים ביום ו-250 מיליון תמונות שעולות לפלטפורמה מדי יום.
ב-28 באוקטובר 2021 שינתה החברה את השם ל"Meta" בעברית – מטא. מתוך המילה מטא וורס – מציאות רבודה. מה שיכול לרמוז לנו על השאיפה של פייסבוק לפיתוחים בשנים שיבואו אשר ככל הנראה קשורים בעולם המציאות הרבודה.
פייסבוק היא חברה תחרותית שבעבר שאפה להיות מונופול בתחומה ולקנות כל רשת חברתית שמעיזה להרים את ראשונה. כיום היא מחזיקה ב99% מהפרופילים האישיים של האנשים בכל העולם. (ה1% הנותר הוא עבור קהל המשתמשים שמעולם לא פתחו פייסבוק או אינטסגרם – אלא רק טיקטוק) והשאיפה שלה היא ברגע האמת להכניס את כל הפרופילים לתוך עולם של מציאות רבודה שתכלול אווטרים בתלת מימד, חוויה משופרת לרכישות אונליין ושילוב של מטבעות דיגיטליים.
איך פייסבוק עובדת?
האלגוריתם האורגני של פייסבוק עובד בצורה כזו שהוא מרכז את כל הפוסטים בחלק שנקרא "פיד", זאת על סמך העדפות שונות של המשתמש אותם המערכת מנתחת לפי הפעולות היום יומיות של כל פרופיל בנפרד.
בין הפוסטים שרצים בפיד נכללים בדרך כלל פוסטים שחברים קרובים (אלו שעם הכי הרבה אינטרקציה איתך) שיתפו או הגיבו עליו, פוסטים של חברים של חברים, פוסטים מקבוצות, ממרקט פלייס ופוסטים ממומנים.
העדיפות של הפיד היא להראות לנו פוסטים מקבוצות שאנחנו פעילים בהם ומקיימים בהם אינטרקציה, או פוסטים שקשורים לחברים קרובים שלנו, גם מאלו שאנחנו באינטרקציה גבוהה איתם. אינטקציה מייצגת שיתופים, הודעות, תגובות, לייקים וכדומה. כמו כן לפחות 30% מהתצוגה תהיה שמורה גם לקמפיינים הממומנים. לפחות כל 2-3 פוסטים שתגללו, או תעבירו בסטורי, יופיע אחד ממומן.
פייסבוק עוברת שינויים ושדרוגים לעיתים קרובות, לכן גם לעיתים ניתקל בבאגים וסירבולים בין כל המערכות כמו אינסטגרם, ביזנס סויט, ביזנס מנג'ר ועוד.
אם פייסבוק לא מאפשרת לכם פיצר מסוים שהייתם רגילים להשתמש בו כמו הוספת סרטון, לינק, שינויים בקמפיין ועוד, ככל הנראה שהוא הולך לעבור שינוי ומחובתך למצוא איזה שינוי בוצע ואיך ניתן להשתמש בפיצ'ר עכשיו. יכול להיות שהמערכת תוריד את זה לגמרי או תכניס את זה בכפתור במקום אחר ממה שהתרגלת אליו עד עכשיו.
קידום אורגני בפייסבוק
קידום אורגני בפייסבוק מתייחס למצב בו הפוסטים או הסרטונים שאתם מעלים זוכים לחשיפה ותגובות רבות גם מבלי להשקיע כסף בפרסום ממומן.
נכון להיום אחוז החשיפה הסטנדרטי לדפים עסקיים בפייסבוק עומד בממוצע על 10% חשיפה מקהל העוקבים של הדף. במידה והדף העלה תוכן מעניין שייצר אנטרקטיות רבות, פייסבוק תעלה את אחוז החשיפה לפוסט ותדרג גבוהה יותר את איכות הדף שלך.
הדבר עובד גם הפוך – במידה והתוכן שהעלאת לא מעניין ולא ייצר את האינטרקציה הממוצעת הדף רגיל לייצר, פייסבוק תוריד את אחוז החשיפה לפוסטים בדף העסקי שלך וכך גם את דירוג ואיכות הדף.
הדף העסקי בפייסבוק הוא כרטיס הביקור של העסק שלך, אנשים ברובם הגדול מגיעים מתוך הקמפיין ועשויים לשוטט בדף, במטרה להבין מי העסק ומה היקף הפעילות שלו. חשוב להבין שתחזוק הדף העסקי והעלאה שוטפת של פוסטים רלוונטים תעזור לדף לקבל דירוג אורגני גבוה יותר בעיני פייסבוק
לדף העסקי אופציות שונות ומגוונות להעלאת תוכן מעניין לקהל האוהדים שלו בניהן: תמונות, סרטונים, סקרים, מסיבת צפייה ועוד. נכון ל-2023, התווסף פיצ'ר חדש שכבר ישן עבור רובנו והוא הרילס – סרטונים קצרים עם עריכה יחסית מושקעת שנגללים באופן ממכר.
ניהול קמפיינים בפייסבוק
ניהול קמפיינים בפייסבוק הוא כלי מדהים להגיע לקהל יעד רחב בעלויות נמוכות יחסית. לקבל חשיפה רחבה למותג שלך ולהציע לקהלי היעד הרלוונטים את המוצרים או השירות שלך.
חשוב לטרגט את קהל היעד בצורה מדויקת למטרות העסקיות, במידה והטרגוט לא יהיה מדויק,הקמפיין יוביל להוצאה כספית גדולה יותר ויחד עם זאת לתוצאות שלא בהכרח מספקות ומשרתות את המטרה.
הקמפיינים מתבצעים דרך פלטפורמת צד שלישי של פייסבוק שנקראת גם ביזנס מנג'ר. בשנת 2022 סיימה פייסבוק עם הפיתוח של הביזנס סויט (Facebook business suit ) והיא נפתחה לשימוש הקהל הרחב.
דרך מנהל המודעות או דרך הביזנס סויט – במחשב או באפליקציה – ניתן לקבל ניתוח מפורט על הקהל שנחשף, על התוצאות, על העלויות שיצאו לעומת התוצאות ועוד. חשוב לעבור על הפרטים ולראות שהתוצאות לטעמך, אחרת, יש צורך לבצע שינויים בטירגוט או במודעה עצמה,מודעה טובה שלא מגיעה לקהל היעד הנכון, לא בהכרח תצליח.
פייסבוק מודדת את הקמפיין ובתוך 24 עד 48 שעות מחליטה מה תהיה האיכות של הקמפיין על סמך האינטראקציה והתוצאות. אם הקמפיין לא מביא תוצאות מיטביות תוך 48 שעות בדרך כלל נבצע אופטימיזציה.
חשוב לזכור שפייסבוק מודדת את הקמפיין ב24 שעות הראשונות ומחליטה מה תהיה האיכות שלו על סמך האינטראקציה והתוצאות שהקמפיין מניב בשעות הראשונות שלו.
בכל מקרה המודעה תישאר במצב "למידה" עד שהיא תגיע ל-50 תוצאות. תוצאה יכולה להיות ליד, קליק, חשיפה, תגובה, צפייה בסרטון, רכישה ועוד, תלוי מה הוגדר בתחילת הגדרת הקמפיין.
מה זה Business manager (ביזנס מנג'ר)?
Business manager או "מנהל המודעות של פייסבוק" היא מערכת המפרסמים של פייסבוק – או של חברת מטא, אם תרצו. דרך הביזנס מנג'ר ניתן להקים קמפיינים ממומנים בפייסבוק ואינסטגרם וכן ניתן להקים קמפיינים ממוקדי מטרה כגון: קמפיין ליצירת לידים, קמפיין תנועה לתוך האתר, קמפיין לייקים לדף ועוד. גם קמפיין לאנסטגרם יוצא מתוך מערכת הביזנס מנג'ר וניתן להקים קמפיין ממומן לפיד, לאקספלורר, ולסטוריז בהתאמה.
לפי ההירכיה של פייסבוק מערכת הביזנס מתחלקת ל-3 חלקים:
1. חשבון ביזנס מנג'ר – יש לו בעלים אחד והוא מי שפתח אותו. כל פרופיל בפייסבוק יכול להקים עד 2 חשבונות של ביזנס מנג'ר.
2. חשבון מודעות – מתוך חשבון המודעות בעצם יוצאים הקמפיינים וניתן לראות ולתפעל אותו דרך ה- Ad manager – מנהל המודעות. כל זה נמצא בתוך חשבון הביזנס לפי היררכיה ומקדמים יכולים להתחבר אליו בקלות כדי לנהל קמפיין ללקוח על ידי מתן גישה בהגדרות.
3. קמפיין – קמפיין בפייסבוק יוצא מתוך חשבון המודעות והוא השלישי בהירככיה, הקמפיין הוא זה שמגיע בעצם בסופו של דבר אל המשתמשים בפייסבוק ובאינטסגרם והוא כולל בתוכו הרבה אופציות ופיצרים מתקדמים. קמפיין בפני עצמו מתחלק גם ל-3 חלקים – רמת הגדרות קמפיין > רמת סדרת מודעות > ורמת מודעה.
מה זה רמת קמפיין?
בשלב הזה אתה מגדיר את המטרה של הקמפיין. זו הרמה הכי עליונה של הקמפיין, והיא קובעת את הכיוון הכללי של כל הפעילות הפרסומית. כאן בוחרים את המטרה המרכזית של הקמפיין (חשיפה, תנועה לאתר, לידים, רכישות וכו'). חלק זה יבוא לידי ביטוי בהצגת המודעה עצמה ובכפתור הנעה לפעולה שיתווסף אליה. למשל הנעה לפעולה של קמפיין לידים – מוביל את הלקוח לטופס הרשמה. הנעה לפעולה של קמפיין תנועה לאתר, יעביר את המשתמש לאתר בלחיצה כפתור וכולי.
מה זה רמת סדרת מודעות?
זה הוא שלב ההגדרות של הקמפיין – בשלב זה מגדירים את התקציב הכללי לקמפיין, כלומר כמה כסף אתה רוצה להוציא על הקמפיין בכללותו (אפשר לבחור בין תקציב יומי או תקציב לכל הקמפיין). כמו כן בשלב זה מתבצע גם שלב הטירגוט – השלב שבו מגדירים את קהל היעד ואת המאפיינים הדמוגרפיים שלו כמו מין, גיל, אזור גאוגרפי וכולי. בנוסף מגדירים היכן אנחנו רוצים שהקמפיין ירוץ – פייסבוק, אינסטגרם, סטורי, מסנג'ר, מרקטפלייס ושלל אופציות נוספות.
מה זה רמת מודעה?
זה הוא השלב האחרון ובו אנו מגדירים את כל חלקי הקריאטיב של המודעה. מודעה ממומנת מורכבת מטקסט, תמונה/סרטון/קרוסלה, כותרת תחתונה וכפתור הנעה לפעולה (כמו מידע נוסף" לרכישה" ועוד)
כדי לקבל תוצאות אופטימליות וקמפיין ממיר שמראה תוצאות. רצוי לבצע את התכנון של כל שלושת השלבים כבר בשלב אסטרטגיית הקמפיין שהוא שלב התכנון המקדים בו מחליטים על מטרת הקמפיין, תקציב הדרוש, משך הזמן וסוג קהל היעד אליו הוא יפנה.
כמו כן ניתן לעבור בתוך הביזנס בין החשבונות השונים וכן לקבל נתונים ודוחות על הקמפיינים והחיובים. האופציה הזו פתוחה למפרסמים בלבד ואם יש בבעלותך רק עסק אחד או שניים ולא הגדירו אותך בחיים כמנהל משני – פייסבוק לא תגדיר אותך ב"רמת מפרסם" – אלא "רמת בעל עסק". משתמשים ברמת בעל עסק שמנסים להכנס לביזנס מנג'ר (או מנהל המודעות) דרך הכלים המקצועיים של פייסבוק >> מועברים בעל העסק ישירות לביזנס סויט. זאת מכיוון שפייסבוק מניחה שהם לא יסתדרו עם הביזנס ולכן מעבירה אותם לפלטפורמה החדשה שהיא פיתחה במיוחד עבור מפרסמים לא מנוסים. כדי להגיע לביזנס מנג'ר יש להיכנס דרך הקישור הבא https://www.facebook.com/business/tools/ads-manager ולאחר מכן ללחוץ "מעבר אל מנהל המודעות"
מה זה Facebook Business Suit (ביזנס סוט)
ה-Business Suit של פייסבוק היא פלטפורמה צד שלישי חדשה שהפיתוח שלה התחיל בשנת 2021 והסתיים לקראת סוף 2022. הביזנס סויט זה הוא כלי מרכזי שמאפשר לך לנהל את כל הנכסים העסקיים שלך בצורה מסודרת ומרוכזת בין כל הנכסים העסקיים שלך – פייסבוק, אינטסגרם ו-וואטסאפ ביזנס (נכון ל-2024 האופציה של הוואטסאפ טרם פעילה)
כל משתמש בפייסבוק שיפתח עמוד עסקי אחד לפחות, תפתח לו הגישה לביזנס סויט באופן אוטומטי. ביזנס סויט זה פיצ'ר מעולה לסדר ארגון, בקרה ויכולת ניהול טובה יותר של כל מה שקשור לפייסבוק אינסטגרם וואטסאפ. כדי שהוא יפעל כמו שצריך יש צורך לסנכרן בין כל הפלטפורמות ולהגדיר אותן.
הביזנס סויט יודע להראות לנו במקום אחד את כל הלידים שנכנסו דרך הקמפיינים, קיימת בו מערכת לריכוז כל ההודעות מכל הפלטפורמות – דיירקט של אינסטגרם, מסנג'ר של פייסבוק , וכן בעתיד הלא רחוק גם וואטסאפ ביזנס (ביזנס בלבד). כמו כן דרך הביזנס סויט ניתן ליצור ולפרסם פוסטים וסטוריז, לתזמן אותם עד 29 יום קדימה (בעבר היה ניתן לתזמן ללא הגבלת זמן אבל פייסבוק שינתה את זה באמצע שנת 2024) מעקב אחרי ביצועים, של פוסטים, קמפיינים ועוד.
איך יודעים אם אני מתאים לפייסבוק או לאינסטגרם?
קידום ברשתות החברתיות באופן כללי מתייחס לעסקים שיכולים לייצר תוכן על בסיס חודשי או רבעוני לפחות, התוכן יכלול בין היתר תמונות, סרטונים של מהלך העבודה, תוצאות, המלצות, מידע אינפורמטיבי ועוד.
חשוב לזכור שעיקר הגילאים באנסטגרם נע בין 16-45 וכולל ברובו נשים וגברים צעירים בעיקר. הגילאים שמסתובבים בפייסבוק לעומת זאת, נעים בממוצע סביבות גיל 25 ל-75 והם בעלי תחומי עניין מגוונים. הם בעיקר אוהבים לקרוא, ולראות כתבות. מכיוון שפייסבוק היא פלטפורמה שמאפשרת דיונים ותוכן כתוב, היא מתאימה לסוג זה של קהל היעד ועדיין לא הוכרעה לגמרי – אם כי הפופולריות של פייסבוק בקרב הקהל הצעיר ירדה משמעותית ונכון ל-2025 רוב הצעירים עד גיל 18 אפילו לא טורחים לפתוח שם חשבון.
הגיל הוא לא הפקטור היחיד שמשפיע על ההחלטה אם להשקיע בפלטפורמה או לא, אלא גם האופן שבו הפלטפורמה מתנהגת.
אינסטגרם, היא פלטפורמה שבעמוד העסקי שלה בולטים התמונות והעיצוב. כמו כן פוסט באינסטגרם מופיע באופן כזה שנותן דגש לתמונה, ופחות לטקסט. שלא נדבר על רילס שגרמו לטקסט ארוך ונילווה לפוסט להיראות כמו טעות. הסיבה היא שקודם מופיע התמונה או הפוסט, ורק אחר כך הטקסט, וגם באופן כל כך נסתר וקטן עד כדי כך שהוא כמעט מאבד משמעות
בפייסבוק לעומת זאת, בפיד הרגיל והקלאסי בלבד, הטקסט הוא הראשון שנגלה לעין, 3 שורות ראשונות ולחצן קרא עוד עם משמעות ענקית. אחר כך מגיעה התמונה או הסרטון . המשמעות היא שלטקסט יש חשיבות הרבה יותר גדולה ולכן באופן אוטומטי פייסבוק הפכה לפלטפומה שנוח לשתף בה חוויות אישיות, המלצות, מידע אינפורמטיבי וכו'.
המקבילה לפוסט אינפורמטיבי של פייסבוק בעולם האינסטגרם והרילסים הוא כמובן ה"סטורי טיים". אבל זה מחייב אותך להיחשף למצלמה, בשונה מפייסבוק, שעד לזמן מסוים נתנה הרגשה של אנונימיות מלאה. כמו כן פייסבוק היא פלטפורמה שמעודדת קהילתיות ודיונים. לכן קבוצות הן נושא חזק ומי שמצליח להגיע לשם מקבל חשיפה רבה ואפקטיבית
אינסטגרם עובדת בעיקר על מה שאנחנו רואים ושמה דגש על תמונות וסרטונים, לעומת זאת לפייסבוק יש יכולת טובה יותר להעביר תוכן באמצעות טקסט, לכן עסקים שכן מתאימים לאינסטגרם לעומת זאת יהיו עסקים שהשיווק שלהם מבוסס בעיקר על תמונות וסרטונים כמו עסקים של אוכל, ביגוד, מוצרים לבעלי חיים, מוצרים לתינוקות וכל תחומי הביוטי.
חשוב להעלות תמונות של המוצרים או העבודות בצורה כזו שתדגיש בדיוק את טיב ואיכות המוצר או העבודה. ישנן מספר תחומים של עסקים שיכולים להתאים גם לפייסבוק וגם לאינטסגרם באותה מידה כמו למשל תחומי האסתטיקה והביוטי, בגדים, נעליים, אקססוריז ועוד. חשוב לזכור שככל שהעסק יחשף יותר כך גם יגדל היקף המכירות שלו.
איך לעשות שיווק נכון בפייסבוק?
חוק מספר אחד לקידום ברשתות חברתיות – שמרו על אותנטיות.
הרשתות החברתיות נתפסות בשנים האחרונות כפתח להונאות, רכישת מוצרים חסרי ערך ועוד . בסופו של יום אנשים רוצים להכיר את האדם שעומד מאחורי הקמפיין ולא פעם או פעמיים יהססו להכנס לקיר ולחטט במה שיש לו להציע, לכן חשוב לשמור על פיד מעודכן ואותנטי, תמיד להגיב חזרה ללקוחות גם במקרים של ביקורת שלילית ועוד.
תמיד תעדיפו תמונות של העסק והנפשות הפועלות מאשר תמונות מאיזה מאגר חינמי, או סטוק, זאת כדי שידעו מי עומד מאחורי השירות כבר דרך הפוסטים, מה שמחזק את האמינות ומגביר את הצורך ליצור אינטראקציה עם העסק בשלב יחסית מוקדם של החשיפה. כמו כן חשוב לשמור על רלוונטיות ולספר בכל פוסט על משהו אחר שיש לעסק להציע, ככל שזה יראה מקצועי ומזמין יותר, כך גם יגדל המוניטין של העסק דרך האינטרנט.
חשבון המודעות מושבת? זאת הסיבה
חשבון מושבת הוא מצב בו החשבון הופך ללא זמין עבור העסק שלך ולא ניתן להוציא קמפיינים בפייסבוק ואינסטגרם או לנהל את חנויות המסחר של הפלטפורמה. החסימה יכולה לקרות משני סיבות:
- חשבון המודעות שלך פרסם יותר מידי מודעות שנוגדות את מדיניות הפרסום של פייסבוק והמערכת החליטה להשבית את כל החשבון.
- לא ביצעת אימות לבעל העסק ולעסק עצמו כשהקמת את החשבון.
- אמצעי תשלום לא תקין
זה קרה קצת אחרי שהתחילה מגפת הקורונה, קורסים לשיווק דיגיטלי זרמו בהמוניהם ואנשים רבים התחילו לפתוח חשבונות גם כאשר אין להם באמת עסק לגיטימי בישראל. כדי למנוע את זה פייסבוק התחילה לחסום כל חשבון חדש ולא מאומת שמנסה לקדם דרך מערכת הביזנס מנג'ר. לחשבונות ותיקים יש קצת יותר התחשבות מצד המערכת ולכן הסיכוי שהם יחסמו לחלוטין נמוך בהרבה מחשבונות חדשים.
כדי לפתור את החסימה וההשבתה של החשבון קודם צריך להבין למה קרתה החסימה ואיזה חלק בדיוק היא השביתה, לפעמים מושבת הפרופיל האישי של בעל העסק ולפעמים חשבון המודעות עצמו. למידע המלא על חסימות והשבתות חשבון פרסום בפייסבוק לחצו כאן >>